Home  /  Blogs / artikelen   /  Zwoegen is onnatuurlijk

Zwoegen is onnatuurlijk

Als je het leven vergelijkt met varen op een rivier, dan zie je dat veel mensen in een bootje tegen de stroom op varen. Ze denken dat ze moeten zwoegen en ploeteren om te krijgen wat ze willen. Maar is dat wel zo? We zijn geprogrammeerd om te geloven dat het leven hard is. Het leven is een worsteling, een strijd. Zwoegen is ergens naartoe gaan met de auto, die nog op de handrem staat. Je komt er wel, maar je energie is op en je hebt alle mooie dingen langs de weg gemist.

We hebben het vaak over “going with the flow”, oftewel ga met de stroom mee. Waarom? Omdat dit de natuurlijke manier van het leven is. Alles op deze aarde heeft een natuurlijk stroom. Water strijdt niet om te stromen, gras strijdt niet om te groeien, de wind strijdt niet om te waaien en de zon strijdt niet om te schijnen. Wat vertelt de natuur ons? Dat zwoegen en strijden onnatuurlijk is. Waarom blijven we dan kiezen voor een leven vol worsteling?

We leven in een tijd van grote contrasten. Er is rijkdom en overvloed voor de één en een groot tekort aan overvloed voor de ander. Wat is er aan de hand? Zwoegen en strijden is proberen om de wereld zo te veranderen, dat deze bij jouw gedachten en overtuigingen past. Het is de grootste bron van ongeluk in onze huidige wereld. Dit gebeurt vooral wanneer je focust op wat je niet hebt, in plaats van te waarderen wat je wel hebt.

We mogen anders gaan kijken naar overvloed en tekort, want het zijn slechts manieren van denken. Het gaat dus om het veranderen van je manier van denken over overvloed. Dit is de wet van aantrekking. Zwoegen is een overtuiging, een gedachte die we zo vaak herhaald hebben, dat we deze voor ‘waar’ zijn gaan aannemen. Deze overtuiging is ons geleerd door mensen die deze overtuiging voor ons hadden. Zo worden overtuigingen, onbewust, van generatie tot generatie overgedragen. Bewustzijn is de eerste stap om dit patroon te doorbreken. Als je begrijpt dat zwoegen en strijd niet normaal zijn, kun je bewust een keuze maken om het anders te gaan doen en de handrem van je auto te halen.

Hou op met vechten, ga met de stroom van het leven mee. Begrijp dat je niet hoeft te ploeteren om te krijgen wat je verlangt. Vertrouw jezelf en luister naar je intuïtie. Ik was één van de grootste ploeteraars, maar ik kan je nu uit eigen ervaring vertellen dat het leven magisch is en dat er iedere dag prachtige dingen gebeuren. Je hoeft alleen de peddels maar los te laten.

8 december 2010

In tien stappen naar een lekker leven

12 mei 2011

Wat is de wet van aantrekking???

Comments

  • Mooi en duidelijk geschreven, bedankt voor de info m.v.g. Anneke Marijs

    14 december 2010
  • Maurits

    Very true indeed! ik had het er net nog over met Mir. Conclusie was dat het ook betekent dat je 1 grote drempel moet (blijven) nemen als je in onze cultuur bent opgegroeid, namelijk je ogen te openen, ook wat betreft je eigen motieven, patronen etc. En dat is voor velen van ons een stuk enger dan blind door te blijven zwoegen, toch? Bij mij thuis hangt een kaartje ter herinnering: “Gij zult ontploeteren”. Keep up the good flow..

    15 december 2010

Leave a comment