Home  /  Blogs / artikelen   /  Waarom authentiek zijn bijdraagt aan een fijn en gezond leven

Waarom authentiek zijn bijdraagt aan een fijn en gezond leven

Het belang van authentiek zijn

Wat ik in mijn eigen proces heb ervaren en in het begeleiden van mijn cliënten, is dat één van de allerbelangrijkste aspecten voor je levensgeluk, voor overvloed in je leven en voor een goede gezondheid, is helemaal jezelf durven en mogen zijn, oftewel authentiek zijn. Authentiek zijn betekent dat je in alles jezelf durft te zijn en jezelf durft te laten zien met wat er echt is. Dat je je gevoel uit en aangeeft wat je nodig hebt en wat je behoeften zijn. Dat als iemand je grenzen overgaat, je dit aangeeft in plaats van het te laten gebeuren. Dat je nee zegt, terwijl je weet dat je de ander misschien teleurstelt of dat een ander boos op je wordt. Dat je onvoorwaardelijk je gevoel of intuïtie durft te volgen, ook al wijk je af van wat ‘normaal’ is, maar dat je doet wat voor jou als kloppend voelt. Ik heb zelf ervaren dat als ik doe wat echt goed voelt voor mij vanuit mijn hart, dan is het per definitie ook goed voor de ander.

Als je niet afgestemd bent op je echte zelf dan ga je dit uiteindelijk merken in al je levensgebieden. Je kunt nog zo gezond eten, je kunt je helemaal gek sporten, je kunt elke dag een handvol vitaminen slikken, maar als je niet luistert naar je innerlijke stem, dan kan het ergens flink mis gaan. Ik zelf heb drie burn-outs mogen ervaren en ben bijna alles kwijtgeraakt wat ik had opgebouwd. Dit heeft me wel het laatste zetje gegeven om echt naar mijn gevoel te gaan luisteren in plaats van te doen wat de stemmen in mijn hoofd aangaven. Waardoor mijn leven op een hele mooie manier is veranderd en ik nu zelf mijn leven creëer in plaats van reageer op wat er naar me toe komt.

Vraag jezelf af wat echt waar is voor jou op het gebied van je gezondheid (zowel fysiek als mentaal), je persoonlijke relatie(s), je werk, je spiritualiteit, je creativiteit, je seksleven, je financiën en de omgeving waarin je leeft. Hoe zien deze gebieden er voor jou uit? Komen ze overeen met hoe je het graag zou willen, waar je blij van wordt? Of is er met één of meerdere gebieden iets aan de hand of loopt het ergens zelfs helemaal vast? Dit laat je zien waar je je intuïtie niet volgt en waar dat wat je denkt en de acties die je hieruit onderneemt niet overeenkomen met je gevoel.

Wat is je intuïtie?

Volgens het woordenboek wordt intuïtie uitgelegd als: het verkrijgen van directe kennis of cognitie, zonder tussenkomst van rationele gedachten. Een andere manier van uitleggen is het downloaden van informatie vanuit het universum of het ‘veld’ in ons brein. Dit gebeurt als we stoppen met denken en analyseren en we ons hoofd meer en meer leegmaken door middel van een vorm van meditatie. Het lijkt alsof ons brein even pauze neemt van de hoeveelheid aan gedachten die dagelijks geproduceerd worden en dat die pauze ruimte geeft voor het binnenkomen van andere vormen van informatie in ons brein. Ik noem het ook wel de stem van je Hoger Zelf, die op deze manier kan communiceren over welke volgende stap nu voor jouw hoogste welzijn is in iedere situatie. Het mooie hiervan is dat als je doet wat het beste voelt voor jouw welzijn, dit ook het beste is voor het welzijn van de ander en van de mensheid als geheel.

De uitdaging is, wat doen we met de informatie die we op deze manier binnen krijgen. In het Westen zijn we geneigd om deze informatie eerst veelvuldig te gaan analyseren en kunnen we gaan twijfelen we aan de echtheid ervan. Zelf heb ik ervaren dat toen ik eenmaal begon met het volgen van mijn intuïtie en ik mijn gedachten en patronen steeds meer los durfde te laten, ik ging zien dat mijn intuïtie eigenlijk altijd gelijk had. Ook de mensen die ik hierin begeleid geven aan dat dit de beste informatie voor ze is, waardoor je er steeds meer op durft te vertrouwen. Het mooie is dat we allemaal toegang hebben tot deze vorm van informatie en dat je altijd kunt voelen wat voor jou de beste stap is. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Belangrijk hierin is om gedachten en angsten te helen die je ervan weerhouden om je intuïtie te voelen en te volgen.

Jezelf worden door je intuïtie te volgen

Door je intuïtie te volgen, ga je ook steeds meer voelen wat goed is voor jezelf, wat je behoeften zijn en wat je wilt creëren in dit leven. Ook wil je steeds meer je eigen ruimte innemen, jezelf laten zien aan de wereld en vertellen wat je te vertellen hebt. Je krijgt steeds meer moeite met dingen die naar jouw gevoel niet kloppen en met mensen die het een zeggen en het ander doen.Je gaat je eigen lichaam steeds meer behandelen vanuit liefde en het voeden met dingen die goed voor je lijf zijn en het geven wat het nodig heeft. Je gaat met je lijf samenwerken in plaats van je lichaam te forceren en het te laten doen wat je hoofd vindt dat het moet doen. Hierdoor wordt  je lichaam een vertrouwde leraar en gids en leer je ziekten en fysieke symptomen te zien als boodschappen van je lichaam om je te laten zien waar je niet synchroon loopt met je je authentieke zelf. We durven ons hart steeds vaker open te zetten, waardoor we fijne emoties intenser gaan ervaren, omdat we ook de minder prettige emoties te durven voelen in plaats van deze te onderdrukken.

Kortom, je wordt authentieker en geniet daardoor meer en meer van een leven wat bij je past en waar je blij van wordt.

Oefening om contact met je hart, je intuïtie te krijgen

Het is niet moeilijk om contact te maken met je hart, waar je intuïtie huist. Ik wil je graag een eenvoudige oefening meegeven om dit contact te ervaren. Ga op een stille plek zitten of liggen, waar je niet gestoord wordt en waar je zeker 15 minuten met jezelf kunt zijn. Neem drie diepe ademhalingen, adem in via je neus en adem uit via je mond. Sluit je ogen bij de derde uitademing. Vul je longen met zuurstof en visualiseer dat je liefde inademt.

Met je ogen dicht, ga je met je aandacht van je hoofd naar je hart. Wees gefocust op je hart. Je voelt wel waar dit zit, ergens bij je hartchakra of hartcentrum. Denk aan iets of iemand van wie je heel veel houdt. Focus een overvloed aan liefde en dankbaarheid voor de bron, God, het universum in je hart. Voel dankbaarheid voor de fijne dingen en mensen in je leven. Blijf gefocust in liefde en dankbaarheid voor de bron van liefde voor 5 à 10 minuten of zolang als goed voelt. Aan het eind van je meditatie, je ogen zijn nog steeds gesloten, inhaleer je 3 keer en vul je je longen met liefde en gouden zonlicht. Op de derde uitademing open je je ogen.

Zoals we onbewust emoties zoals angst, boosheid, verdriet, jaloezie cultiveren op structurele basis, kunnen we ook elke dag bewust fijne emoties voelen en wie weet wordt dit op een gegeven moment  ons ‘normale’ gevoel. Als ons hart open is zijn we intuitiever, geduldiger, meer verbonden, meer in het nu, vergevingsgezinder en ‘weten’ we meer. Zoals Dr. Joe Dispenza zo mooi kan zeggen: “Het brein denkt, maar het hart weet.”

Een uitgebreidere versie van deze oefening is ook als audio beschikbaar, als je deze wilt ontvangen kun je me een berichtje via de website sturen.

 

13 december 2016

7 signalen dat je niet in contact bent met je intuïtie

3 juni 2021

Waarom basisveiligheid zo belangrijk is (deel 1)

Leave a comment