Home  /  Blogs / artikelen   /  De sleutel tot succes

De sleutel tot succes

Ben jij een optimist of een pessimist?
Psycholoog Martin Seligman, het boegbeeld van de positieve psychologie, heeft ongelooflijk veel onderzoek verricht naar optimistisch en pessimistisch denkende mensen. De conclusie van zijn onderzoek is dat optimisme geleerd kan worden. Hij ontdekte dat optimisten voortdurend praten over wat ze wel hebben en wat ze wel zijn in plaats van wat ze niet hebben of zijn. Pessimisten hebben één ding gemeen: ze praten alleen over waarom hun leven er niet uitziet zoals ze zouden willen en wat ze allemaal niet hebben.

We worden niet geboren als pessimisten. Alle kinderen zijn optimisten, totdat ze geleerd worden om negatief te denken. Een mooi voorbeeld is als je op een zaterdag aan de uitgang van een pretpark gaat staan en je de gezinnen vraagt wat ze van het park vonden. De kinderen zullen roepen dat het te gek was en dat ze de attracties geweldig waren. Als je dezelfde vraag aan de ouders stelt, zal het antwoord ook veel negatieve dingen bevatten, bijvoorbeeld dat de rijen te lang waren, het eten te duur is of dat het te druk was. Is het pretpark nu leuk of vervelend? Het antwoord is: geen van beiden. Het hangt af van de betekenis die we zelf aan het park geven.

Hoe zijn we pessimisten geworden, terwijl we ooit begonnen zijn als optimisten? Ergens in ons leven zijn we getraind om niet te optimistisch te zijn in het geval dat het niet loopt zoals we zouden willen. Als je te optimistisch bent en het loopt niet goed af, ben je erg teleurgesteld. Maar als je pessimistisch bent en het loopt niet zoals je het wil, dan ben je minder teleurgesteld, want je hebt ‘gelijk’ gekregen. “Zie je wel, ik had het van te voren al gedacht dat ik die baan niet zou krijgen.” Op die manier proberen we onszelf te ‘beschermen’ tegen teleurstellingen. Maar die manier van denken geeft ons niet wat we willen en verlangen.

Seligman concludeert dat we (opnieuw) kunnen leren om optimistisch te denken. Volgens zijn onderzoek zijn optimisten vele malen succesvoller dan pessimisten. Dus wordt het geen tijd om onze gedachten te herprogrammeren en onszelf bij iedere situatie af te vragen: “Wat is er positief aan deze situatie?” en als we niets positiefs kunnen vinden, onszelf afvragen: “Wat zegt mijn reactie op deze situatie over mezelf?” Dit kun helpen om optimistischer in het leven te gaan staan en daardoor succesvoller en gelukkiger te zijn.

9 juni 2011

Het magische van bevlogenheid in organisaties

16 december 2011

Is het onmogelijke mogelijk?

Leave a comment