Home  /  Blogs / artikelen   /  Ploeteren is onnatuurlijk

Ploeteren is onnatuurlijk

Als wet van aantrekking ‘specialist’ weet ik dat het leven bedoelt is om vanuit flow te leven, om mee te gaan met de stroom. Als je het leven vergelijkt met varen op een rivier, dan zie ik dat veel mensen in een bootje tegen de stroom op varen. Ze hebben het gevoel dat ze moeten hard moeten werken en ploeteren om te krijgen wat ze willen. We zijn namelijk vooral in de Westerse maatschappij geprogrammeerd om te geloven dat het leven hard is. Dat het leven een worsteling is of een strijd. Dat dingen moeilijk gaan en dat je hard moet werken om te krijgen wat je wil.

Terwijl ploeteren en zwoegen voor mij eigenlijk ergens naartoe gaan is met de auto, die nog op de handrem staat. Je komt er wel, maar het kost je klauwen met energie en je hebt vaak alle mooie dingen langs de weg gemist.‘Going with the flow’, oftewel meegaan met de stroom is de natuurlijke manier van het leven. Alles op deze aarde heeft een natuurlijke stroom. Water ploetert niet om te stromen, gras ploetert niet om te groeien, de wind ploetert niet om te waaien en de zon ploetert niet om te schijnen. De natuur vertelt ons dat ploeteren en strijden onnatuurlijk is.

Als dit zo is, waarom blijven we dan ploeteren?

Ploeteren en strijden is voor mij proberen om de wereld zo te veranderen, dat deze bij jouw gedachten en overtuigingen past. Het is de grootste bron van ongeluk in onze huidige wereld. En ook waarom er zo’n groot contrast is tussen overvloed en tekort.

Tekort ontstaat wanneer je vooral focust op wat je niet hebt in je leven, zoals geld, liefde, gezondheid. Om overvloed in deze zaken te gaan ervaren is een belangrijke stap om te gaan waarderen wat je wel hebt. En er zijn altijd zaken om dankbaar voor te zijn. Toen ik een aantal jaar geleden bijna alles kwijtraakte wat ik had, vond ik het erg moeilijk om dankbaar te zijn, vooral ook omdat ik erg boos was en teleurgesteld. Dankbaarheid was wel het laatste waar ik aan wilde denken.

Gelukkig begreep ik al een beetje waarom dankbaarheid me juist zou kunnen helpen om een nieuwe leven op te bouwen en begon ik met het opschrijven van kleine dingen waar ik dankbaar voor was, zoals het feit dat mijn lichaam nog altijd goed functioneerde, dat ik elke dag te eten had en dat ik een tijdje mocht logeren bij een goede vriendin. Door dit te gaan uitbreiden kon ik mijn aandacht verleggen naar wat ik wel wilde in mijn leven en zo mijn focus veranderen van strijd naar meegaan met de stroom.

We worden allemaal uitgenodigd om anders te gaan kijken naar overvloed en tekort, want het zijn slechts manieren van denken. Daarom is het zo belangrijk om ons denken, onze conditioneringen te veranderen. Over onszelf, over onze relaties, over overvloed, over de staat van de wereld. Ook de gedachte dat we moeten ploeteren en strijden om te krijgen wat we willen is een overtuiging. Een overtuiging is een gedachte die we zo vaak herhaald hebben, dat we deze voor waar zijn gaan aannemen. Deze overtuigingen worden vaak (onbewust) overgedragen van generatie op generatie. Bewustzijn hiervan is de eerste stap om dit patroon te doorbreken. Als je begrijpt dat ploeteren en strijd niet ‘normaal’ zijn, kun je bewust een keuze maken om het anders te gaan doen en daarmee de handrem van je auto te halen.

Hou daarom op met vechten, ga met de stroom van het leven mee. Begrijp dat je niet hoeft te ploeteren om te krijgen wat je verlangt. Vertrouw jezelf en luister naar je intuïtie. Ik was één van de grootste ploeteraars, maar ik kan je nu uit eigen ervaring vertellen dat het leven magisch is en dat er iedere dag prachtige dingen kunnen gebeuren. Als je de controle durft los laten en je het leven zich laat ontvouwen. Laat de riemen los en  vaar met de stroom van het leven mee.

 

 

1 juli 2016

Wat magnetiseren voor ouders en kinderen kan doen

13 oktober 2016

Het belang van kwetsbaarheid

Leave a comment