Home  /  Blogs / artikelen   /  Het belang van kwetsbaarheid

Het belang van kwetsbaarheid

Toen ik enige jaren geleden begon als lifecoach had ik de overtuiging dat ik het toonbeeld moest zijn van vertrouwen en kennis en dat ik niet mocht laten merken aan mijn klanten dat ik me zo nu en dan onzeker voel of dat ik ook nog steeds momenten heb waarin ik angst ervaar. Dit was moeilijk vol te houden en wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren is juist hoe belangrijk het is om kwetsbaar te zijn, naar mijn klanten, naar mijn opdrachtgevers, naar mijn familie en vrienden.

Grenzen aangeven

Ik heb hierin veel van mijn klanten geleerd, zoals het aangeven van mijn grenzen. Ik ben zo gewend om te geven en mensen te helpen met hun emotionele stukken en problemen, dat ik te vaak over mijn eigen grenzen heenging. Dit leidde ertoe dat ik zelf te weinig energie had en ’s ochtends als ik opstond het gebied in mijn nek, waar mijn zenuwstelsel zit, al zwaar aanvoelde. Uiteraard was ik dankbaar voor het feit dat mijn praktijk steeds beter begon te lopen en dat ik steeds meer mensen kan helpen. En daarnaast heb ik  mezelf toestemming gegeven om tijd en ruimte voor mezelf te creëren door bijvoorbeeld tijdelijk mijn telefoon uit te doen.

Op deze manier kan ik mijn eigen energie beter bij me houden en kan ik er beter voor mijn klanten zijn. Ook belangrijk is het om mijn grenzen aan te geven naar mijn vrienden en de mensen die dicht bij me staan. Dat geldt ook voor partners en voor kinderen. Durf te zeggen tegen de ander dat je ruimte en tijd voor jezelf nodig hebt en gun jezelf deze tijd om weer op te laden. Ik ken veel vrouwen, die zowel moeder zijn als ondernemer, voor wie het moeilijk is om hun grenzen binnen het gezin aan te geven, omdat ze last hebben van een schuldgevoel. Terwijl het zo belangrijk is om je behoeften serieus te nemen en deze naar anderen te uiten.

Onzekerheid is okay

Wat ik ook van mijn klanten heb geleerd is dat ik onzeker mag zijn in mijn werk als energetisch therapeut. Ik had een overtuiging dat ik zelfverzekerd moet zijn in het geven van mijn healing, readings en regressie sessies. Dat ik niet kwetsbaar mag overkomen naar de klant, omdat ik het gevoel heb dat de klant van mij verwacht dat ik alle antwoorden heb. Ik vond onzekerheid niet professioneel en ik was bang dat de klant twijfels over mij en mijn werk zou krijgen. Ik voelde me kleiner worden in de sessies, ook al herpakte ik mezelf, maar het zorgde ervoor dat ik met minder plezier aan het werk ging en dat ik me minder goed kon focussen.

Ik zie dit ook bij collega ondernemers en veel van mijn cliënten zijn perfectionisten. Onzekerheid mag er zijn, het hoort erbij en de bedoeling is dat je er niet meer tegen vecht of afwijst, maar dat je dit stuk van jezelf gaat omarmen. Ik ben mezelf hierin liefdevol gaan begeleiden, omdat ik merkte dat dit deel van mij juist veel liefde en bemoediging nodig heeft. Er zat veel verdriet en ik ben hierin heel zacht voor mezelf geweest en nog steeds. Ik begreep dat dit stukje gehoord wilde worden en dat ik daarom meer last had gekregen van fysieke symptomen die hiermee verband hielden.

Ik voel dat het zo belangrijk is om een liefdevolle moeder voor mezelf te zijn en dit is een flinke uitdaging geweest. Ik  was altijd erg gewend om vanuit mijn mannelijke energie te opereren. De laatste jaren ben ik mijn vrouwelijke energie meer gaan integreren en dit is met vallen en opstaan gegaan. Het is één van de belangrijkste stukken waar ik mijn klanten in begeleid, namelijk leven vanuit hun intuïtie en vanuit balans tussen hun mannelijke en vrouwelijke energie.

Veel mensen, zowel mannen als vrouwen leven vanuit een mannelijke energie die doorgeschoten is. Ze moeten vooral veel van zichzelf en leven hierdoor in een tempo wat te hoog is. Hierdoor ontstaat er meer stress, meer negatieve gedachten en emoties en uiteindelijk meer fysieke symptomen. Ik leer mijn cliënten dat ze hun eigen tempo mogen leven, zodat ze balans kunnen creëren tussen hun werk, hun moeder- en vaderschap, hun tijd voor zichzelf en hun sociale contacten. Waardoor ze beter in hun vel zitten en meer levenslust en plezier ervaren. Kwetsbaar durven zijn is hierin een essentiële stap.

Ik leer dat hun en zij leren dit mij. Dit voelt als een mooie wisselwerking.

25 augustus 2016

Ploeteren is onnatuurlijk

27 oktober 2016

3 manieren om met de pijn van het leven om te gaan

Leave a comment